Ensimmäinen viikkoni työelämäjaksoa on takana ja aika menee nopeaan. Tiistain ”telman” jälkeen olen ollut mukana kuukauden opiskelijan palkitsemistilaisuudessa, mediatunneilla, tutustunut kosmetologien ja floristien tutkintoon yhdessä Life Skills -opiskelijoiden kanssa, ottanut osaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden sosiaalisia taitoja kartuttavaan ryhmätapaamiseen, kävelyttänyt hylättyjä vinttikoiria (kilpa) opiskelijoiden kanssa, kertonut Suomesta ja oppilaitoksestamme, tutustunut kaupunkiin, jutellut ja ollut osa  Life Skills-tiimin toimintaa ja henkilökuntaa.  Mutta mistä kertoisin tarkemmin?

Niin, se minua kovasti ihastuttaa, että ihmiset täällä ovat erityisen kohteliaita. Tai siltä se ainakin minusta tuntuu. ”Please, thank you ja sorry”, ovat ahkerassa käytössä. Ovia pidetään auki seuraavalle ja vanhemmille tarjotaan aina istumapaikka bussissa. Tämä kaikki tapahtuu riippumatta siitä oletko nuori, vanha, mies, nainen tai  elämän varjoisaa vai valoisaa puolta kulkeva kansalainen. Toista kunnioitetaan.

Hyvät käytöstavat ovat tavoitteena myös Life Skills – osastolla. Monella opiskelijalla on eriasteisia haasteita käyttäytymisessään, mutta perusasiat ovat kunnossa ja huonoa käytöstä pyydetään helposti anteeksi. Opiskelijoiden tavoitteet on pilkottu pieniin osiin ja päällimmäisenä voi olla juuri käytöstavat tai kaupassakäynti ja teen valmistaminen. Toki tavoitteet riippuvat opiskelijan yksilöllisistä tarpeista ja opinnoissa tavoitellaan tietyn tason osaamistavoitteita.

Opiskelijoiden osaamistason asteikko menee seuraavasti: E1, E2 ja E3 ovat ”entry”-tasoja joita opiskellaan Life Skills- osastolla. Vastaavat monella tapaa meidän Telman ja Valman tavoitteita. Näistä seuraavat tasot ovat L1, L2 ja L3, joita opiskellaan ammatillisessa koulutuksessa. L3 -tason saavutettua (vastaa myös samaa tasoa kuin meidän ylioppilaskirjoitukset) opiskelija voi hakea opiskelemaan korkeakoulututkintoa. L6 – taso tarkoittaa käsittääkseni yliopistotutkinnon suorittamista. Jos opiskelija ei ole saavuttanut peruskoulussa C:n arvosanaa (sama kuin L2) esimerkiksi matematiikassa ja englannin kielessä, tulee hänen opiskella kyseisiä aineita vielä Collegen puolella -> ”functional skills”. Tämä kaikki kuulostaa minusta vielä varsin sekavalta, mutta ehkäpä se siitä selviää 🙂

Life Skills – opiskelijoista E3-tason saavuttaneet opiskelijat voivat siis hakea ammatillisen puolen koulutukseen (college). Monet tapaamani opiskelijat haluaisivat opiskella joko media-alan opintoja tai taiteen eri muotoja. Osa opiskelijoista sijoittuu Life Skills -opintojen jälkeen myös toimintakeskuksiin tai vapaaehtoisjärjestöihin. Osa opiskelijoista opiskelee vuoden, toiset kaksi ja osa kolme riippuen siitä, mikä heidän tavoite on: ammatilliseen koulutukseen pääseminen vai itsenäisen elämisen taitojen opettelu.

Niin ja jos suututtaa voi sanoa: ”basket full of flowers” 😉 Minua ei ole täällä ollessa suututtanut, joten kieleni ei ole taipunut tuohon sanontaan. Kukkia sain kyllä tänään mukaani ollessani opiskelijoiden mukana vapaasti valittavissa opinnoissa harjoittelemassa kukka-asetelman tekoa.

Aurinkoista viikonloppua! Lähden tutkimaan Doncasterin keskustaa…